Őszinte Ingatlanos

dibig 2017. március 26.

Mikor van értelme profi fotóst megbízni lakáshirdetéshez?

Tisztelt Őszinte Ingatlanos!

 

Ön (vagy Önök, ha többen blogolnak itt) szerint mennyi értelme van egy lakáshirdetés feladásakor profi fotóst megfizetni, vagy erre hozzáértőt, aki nem csak a mobiljával kattogtatja a képkockákat, hanem profi, vagy legalább profibb fényképezőgépe is van, szívességi alapon megkérni?
Hiszen manapság már egy átlagos mobiltelefonnal is az általános isibe járó bármelyik gyerek is egész profi képeket tud összehozni?

 
Üdvözlettel:
2fülű Van Gőg

Kedves (viccesnevű:-)) 2fülű Van Gőg,

 


Jól sejti, nem egyedül válaszolok a kérdésekre. Örökzöld téma: vajon van-e értelme a profi fotóknak egy ingatlanhirdetésben? Íme az én álláspontom:


Minél nagyobb értékű az adott ingatlan, annál nagyobb valószínűséggel van. Egy presztízs autómárka (pl. Bentley, Mercedes, BMW) sem sufnituning fotókkal hirdeti a prémium márkáit (sőt, az alapmodelleket sem, más kérdés, hogy az autóiparban olyan pénzek forognak, hogy az alacsonyabb árfekvésű gyártók már az alapmodelljeiknél is vérprofikkal készíttetik a sajtómegjelenést, azonban érezhető, hogy a presztízsmárkáknál erre fokozottan odafigyelnek. Például a nyomtatott sajtótermékeknél rendre a legjobb minőségű papírra nyomtatott, legmagasabb vásárlóerejű fogyasztóknak pozicionált nyomtatott kiadványokban elsősorban ők hirdetnek).

Alacsonyabb árfekvésnél nyilván meggondolja az eladó, hogy mibe feccel pénzt, vagy mire puffogtatja a szívességpatronokat, de ha olyan, az átlagostól eltérő hozzáadott értékkel bír az adott ingatlan, amit egy jó fotó képes kiemelni, már akkor is érdemes megfontolni.

Nem is feltétlenül kizárólag az épített környezetre gondolok, de például egy családi háznál, sőt még egy nyaralónál akár a telken, akár közvetlenül az előtt álló, különleges szépségű ősfa is bevonzza az érdeklődő tekintetét. Azonban, ami csak számunkra bír eszmei értékkel – még oly felbecsülhetetlen az és emberileg teljes mértékben érthető (mondjuk ha az időközben elhunyt kedvesünk választotta azt a tapétát) – önmagában egy kívülállónak semmiféle forintosítható hozzáadott értéket nem képvisel, amiért fölösleges profi fotóst hívni.

Persze, fotózni egy bizonyos szintig ma már nem nagy kunszt. Manapság mindenki tud többé-kevésbé ügyesen, mint ahogy a hétköznapi autóvezetők között is akad ügyesebb, kevésbé ügyes és átlagos.

 

 

profifotookoshaz.jpg
Például így fényképez távolról egy  egy okosházat egy profi fotós, az Index.hu egyik sajtófotósa, Bődey János. Ráadásul, amikor koránt sem ideálisak a körülmények. Egy külföldi korrupciós panamáról számoltak be, olykor olyan helyen is fényképezett, ahol a kétes eredetű pénzekből építkező politikusok azt megtiltották. Nehéz megmagyarázni, hogy mivel jobb például ez a fénykép egy bárki által készített fotónál "Ilyet én is tudok!"-alapon.

Ha szavakkal nem is olyan könnyű összefoglalni, azonban az arányoknak köszönhetően roppant könnyű befogadnunk a természetes környezetével egyetemben a házat, még így is, hogy a fotós cseppet sem arra gyúrt rá arra, hogy egy ingatlanhirdetéshez kattintsa el a gépét. Biztosak lehetünk benne, ha a megrendelői igény a házról kívül-belül egy vonzó fényképsorozatot készíteni az apróhirdetéshez, azzal a feladattal is könnyedén megbirkózik. (Azokról a fotósokról nem is beszélve, akik kimondottan erre specializálják magukat.)

Ne feledjük: a fényképek önmagában nem adják el az ingatlanokat, ám megkönnyíthetik az első lépést, hogy a vevőjelölteknek egyáltalán felkeltsék az érdeklődését: erre a családi házra, lakásra, nyaralóra érdemes több figyelmet szentelni és nem azonnal továbbklikkelni a következő hirdetésre. Ezek a potenciális vevői döntések gyakran nem is tudatosulnak. Nem is esik le, hogy a profi fotók csigázták fel, holott meg de:-).

 
Laikusként gyakran meg sem tudjuk mondani, hogy mivel is jobb egy hivatásos fotós, mint egy, a mobilját kattogtató átlagember fényképsorozata egy olyan, viszonylag banális témáról, mint egy lakás vagy ház helyiségei. Tudat alatt azonban óhatatlanul a vérprofi képei vonzanak be jobban. Lehet, hogy ennek köszönhetően „harap” rá valaki annyira az ingatlanunkra, hogy egyáltalán tovább jussunk az első szűrőn.
Összeghatárokkal nem szívesen dobálózok, de amondó vagyok, hogy ötvenmillió forintos irányár felett feltétlenül gondolkozzunk profi fotósban. Nézzük meg a korábbi, neten fellelhető munkáit és ha ésszerű árajánlatot kapunk, akkor vágjunk bele.

Ami a szívességből megkért fotóst illeti: fontoljuk meg, hogy mennyit ér nekünk az elköteleződés, no meg, hogy mennyire fog valóban jól hasznosítható képeket lövöldözni az illető: attól, hogy valakinek prímák a naplementéi, az aktfotói, vagy ételfotói nyilván jobb képeket fog készíteni egy lakásról vagy házról is, mint egy nemfotós, átlagmobilos, de azért az ingatlanfotózás csínja-bínja és rutinja is számít.

Az pedig borítékolható: egyik fotós sem kedveli az olyan szöveget, hogy: „milyen jó lesz neked ez a tapasztalat, ha a saját kéglidet árulod, vagy esetleg másoknak pénzért kezdesz eladó lakásokat fotózni!”

 
Üdvözlettel:
Őszinte Ingatlanos

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr712359243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása