Őszinte Ingatlanos

MeNa 2017. április 11.

Nulla vagy kilenc legyen a lakásár végén?

Tisztelt Őszinte Ingatlanos!

Azt mondta az egyik rokonom, hogy nagyon figyeljek a pontos árra, amikor meghirdetem a lakásomat. Például írjak sok kilencest a végére, mert az biztos bejön és gyorsan eladhatom. Én azonban azt is hallottam, hogy nem ez a lényeg, hanem a lakás tényleges állapota, meg persze a helye. Szóval melyik a jó taktika?

Érdeklődve várom válaszát

K. Balázs.

 

Tisztelt K. Balázs!

Nehéz a válasz, de nem lehetetlen. Magam is találkoztam mindkét taktikával. Tapasztalatom szerint a korrekt árazáson túl a szerencsések ügyes praktikákkal további ezrelékeket, azaz tízezer forintokat nyerhetnek. Itt utalnék arra, hogy például Mandarin nyelvterületen a hirdetésből senki se hagyja ki a 8-as ház- vagy ajtószámot, ha van, mert fontos kabalaszám. Nálunk nyilván kevesen beszélik ezt a nyelvet, bár ha a sok kínai lakosra gondolok, mégiscsak releváns (akkor is, ha vélhetően nem feltétlenül hirdetésen keresztül jutnak lakásokhoz). 

mathematics-989125_1280.jpg

De térjünk át arra, hogy kis hazánkban inkább egy másik szám, a kilences bűvöletében élnek elég sokan. Több ismerősöm, legutóbb az, aki az ELTINGA elemző központnál dolgozik, mondta, hogy egy ingatlan átlagosan magasabb áron – és igen gyakran gyorsabban – kel el, ha az eredeti ára 0 helyett 9-re végződik. Pontosan nehéz ezt mérni, de például az Otthontérképet rendszeresen böngészve azt látom, hogy kb. a hirdetők harmada viszonylag gyorsan jut pénzéhez, de legalábbis előbb kerül valódi tárgyalási pozícióba, ha nem kerek összeget ír ki, hanem mondjuk 23,49 milliót vagy 32,99-et, de semmi esetre sem 23,5 vagy 33 milliót.

De ne ragadjunk le a pszichológiai hatásnál, bár kétség kívül, ez is jelen van. Szóval érdekesebb az a magyarázat, amely szerint a lakáskeresők sokat nézegetik a hirdetési portálokat. A honlapokon található releváns hirdetéseket a legkisebb ártól a legnagyobb felé rendezve a 9-esre végződő árú lakások megelőzhetik a többi hasonló ingatlant. Ily módon a hirdető pár napnyi kimutatható értékesítési időt nyerhet.

Az ilyen taktikai árazás apró lépés afelé, hogy felfigyeljenek otthonunkra, és időnként ennyi épp elegendő is. A hazai hirdetők közül is sokan próbálják ki ezt a stratégiát, a hirdetések 20%-a végződött 900 ezerre, 5%-a 90 ezerre, sőt egyes eladók 9 Ft-ra végződő árat sem restelkednek megadni. Az Otthontérkép magánhirdetőinek háromnegyede például 900 ezerre végződő árat jelöl meg. kb. 20 százalék pedig 90 ezret.

Ahelyett tehát, hogy a vágyaink szerint árazunk, többet hozhat a konyhára, ha a hirdetési árat ügyesen, de a piaci viszonyokra alapozva adjuk meg.

Tisztelettel

Őszinte Ingatlanos

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr9512405405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intelligens Befektető 2017.04.13. 17:35:20

Pontosan ezt a kérdést vizsgálják hatalmas (amerikai) adatbázisukra támaszkodva az amerikai ingatlanos portál, a Zillow elemzői a magyarul a közelmúltban megjelent Zillowsztorik című könyvükben.
A válaszuk egyértelműen igen, a 9-esre végződő árazás az ingatlanpiacon is működik.
süti beállítások módosítása