Őszinte Ingatlanos

TothGeza78 2019. augusztus 12.

Gyermeked született, vagy születik: így működik a hitel-elengedés!


Ebben a cikkben nem a babaváró támogatás, hanem a korábbi kedvezmány: más jelzáloghitel és a gyerek születése esetén történő tartozás-elengedés részleteit járjuk körbe. De megnézzük, mi a helyzet a babaváró kapcsán ígért hitel elengedés és a régi kedvezmény együttes érvényesítése esetén!

Mint ma már eléggé ismert, a második vagy további gyermek születésére tekintettel vissza nem térítendő állami támogatás vehető igénybe a Magyarország területén lévő lakást, lakóházat, tanyát vagy birtokközpontot a terhelő lakáscélú jelzáloghitel-tartozás csökkentése érdekében.


Ez azt jelenti, hogy amennyiben a családba gyermek születik, úgy a jelzálog-hitelből elengednek egy meghatározott összeget, aminek a nagysága attól függ, hogy a gyermek hányadik a családban.

- 1 millió forint elengedésével jár a 2. gyermek megszületése,

- a 3. gyermek megszületésekor 4 millió forintot engednek el,

- további gyermekek születése esetén pedig gyermekenként további 1-1 millió forinttal csökkenthető a hitel összege.


Milyen hitelek csökkentésére vehető igénybe?


Lényeges, hogy a kölcsönfelvétel dátumának meg kell előznie a gyermek születését. Ez azonban megvalósulhat a várandósság alatt felvett hitel esetén is!

Sőt: emellett a 2017. november 14-e előtt megkötött forintalapú jelzáloghitel figyelembe vehető, amelynek fedezete Magyarország területén lévő, az ingatlan-nyilvántartásban lakás, lakóház, tanya vagy birtokközpont megjelöléssel nyilvántartott ingatlan, de maga a hitel akár akár szabad felhasználású is lehetett.

A 2017. november 14. után megkötött hitelek esetén csak a forintalapú, lakáscélú hitel-vagy kölcsönszerződések jöhetnek szóba.


Fontos hangsúlyozni, hogy nem a hitel tényleges igénybevételi célja mérvadó.

Így ha valaki ma babaváró hitelt vesz fel, úgy a gyermek megszületését követően a babaváró hitel szabályai alapján engednek el tőketartozást, nem a jelzáloghitelekre vonatkozó szabályok szerint, hiszen a babaváró hitel nem jelzáloghitel.


Ugyanazon gyermek támogatására kizárólag egy alkalommal és egy lakáscélú jelzáloghitel vonatkozásában igényelhető a támogatás.

Abban az esetben azonban, ha valaki korábban igénybe vette a korábbi szabályok alapján 1 millió forint elengedését, de 2019. július 1. napját követően újabb gyermeke születik, beleértve a 12. hetet betöltött magzatot is, ismét jogosult lehet akár 4 millió, és minden további gyermek után 1 millió hitelelengedésre is.

Cikkünk szakértő szerzője a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. jogtanácsosa Dr. Gombolai Éva.

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr4315005646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása