Őszinte Ingatlanos

TothGeza78 2019. augusztus 15.

Falusi csok: lehet, hogy mégis rajta vagy a listán!?

Ebben a cikksorozatban a babaváró támogatás, csok (csok támogatás, csok hitel, falusi csok) és a jelzáloghitelből való elengedés részleteit jártuk és járjuk körbe. Most a Falusi csok kerül terítékre, amely egyes kisvárosokban is igénylehető, és érdemes a legfrissebb listát ellenőrizni!

Tovább
TothGeza78 2019. augusztus 12.

Gyermeked született, vagy születik: így működik a hitel-elengedés!


Ebben a cikkben nem a babaváró támogatás, hanem a korábbi kedvezmány: más jelzáloghitel és a gyerek születése esetén történő tartozás-elengedés részleteit járjuk körbe. De megnézzük, mi a helyzet a babaváró kapcsán ígért hitel elengedés és a régi kedvezmény együttes érvényesítése esetén!

Tovább
TothGeza78 2019. augusztus 06.

Fontos tippek lakás-bérbeadóknak

Folytatjuk a tegnapi tipp-özönünket, ám ezúttal azokhoz szólunk, aki kiadják albérlőknek a lakást. Ezekre a kérdésekre keresünk választ: Mekkora bérleti díjért adjuk ki a lakásunkat? Milyen időtartamú szerződést kössünk?
Beszámítsuk-e a kauciót a lakbérbe? Ki és hogyan fizesse a rezsit? Mekkora amortizáció, karbantartási költség számít normálisnak? Mit tehetünk, ha nem fizet a bérlő?

Tovább
TothGeza78 2019. július 04.

Akadálypálya a társasházi folyosókon

A társasházak folyosójára gondolva elsők között villan be a kép a generációkon vagy csupán tulajdonosokon átívelő cserepes növényekről, kis szekrényekről, nagy szekrényekről, a lépcsőkorláthoz lakatolt biciklikről, babakocsiról. A felsorolás szinte kimeríthetetlen. Hála az emberi kreativitásnak, leleményes szomszédságnak. És bár az ott lakókat nem feltétlenül zavarják e tárgyak, az illetékes hatóságot annál inkább. Mik a szabályok? Mire figyeljünk? Mi van akkor, ha egy lakó miatt a társasházzal egészével szemben szabnak ki büntetést?

Tovább
TothGeza78 2019. június 17.

Extra kiadások: lakásvásárlásnál ezt mindenképp kalkulálja bele


Új szabályok is vannak a lakás-adávétel, illetve a hitelszerződések díjai kapcsán július 1-étől, például kedvezményes közjegyzői díjak. De mindenképp életünk egyik legnagyobb – anyagi jellegű – döntése a lakás-, vagy házvásárlás. A kulcsok átvételét sok-sok számolgatás és kalkuláció előzi meg, hiszen a vételáron felül több olyan kiadással is dolgunk van, amelyek több tíz- vagy százezer, adott esetben milliós tételt jelentenek. Nézzük a részleteket.

Tovább
TothGeza78 2019. május 29.

Ingatlan adásvételi videohívással? Igen, lehetséges!

Korábban csak a tudományos-fantasztikus filmekben láttunk videótelefonálást, mára teljese mértékben elterjedt lett a használata. De azt kevesen gondolják, hogy akár jogügyletek során is alkalmazható az okostelefonos és tabletes technológiája. De mi van, ha valakinek a külföldi tartózkodása megnehezíti az adásvételi szerződés aláírását?

Tovább