Őszinte Ingatlanos

oszinteingatlanos 2016. március 24.

Igényelhető-e telekvásárlásra a CSOK?

Kedves Őszinte Ingatlanos!

32 éves két gyermekes családapa vagyok, egyelőre a nagyszülőknél lakunk, amin mihamarabb szeretnénk változtatni. Elolvastam a CSOK igénylés feltételeit, amiknek jobbára megfelelnék, azonban az alapösszegű CSOK-ból nem tudnánk megfelelő lakást venni. A 10+10-hez pedig komoly feltételek vannak. Érdeklődtünk a bankban információért, de csak úgy kapnánk meg a támogatást, ha már meglenne az adott telek és építési terv. Nemrégiben találtam egy eladó telket, amelyet szeretnénk megvásárolni, ennek mi a módja?

Előre is köszönöm a válaszát!

Imre

 

Kedves Imre!

Az FHB Bank szakértői tudását hívtuk segítségül a kérdés megválaszolásához. A CSOK lakásvásárlásra vagy építésre vehető fel, telekvásárlásra sajnos nem.

A 10 milliós CSOK új építésű lakás építéséhez vagy vásárlásához igényelhető, akkor, ha az igénylő 3 gyermeket nevel, vagy fiatal házaspár esetén vállalja, hogy 10 éven belül nevelni fog, és az egyéb jogszabályi feltételeknek megfelel. Házastársak esetén a 3 gyermek meghatározása esetén a házastársakkal közös háztartásban élő, velük együtt költöző közös, valamint a házastársak nem közös gyermekeit együttesen kell érteni.

A családok otthonteremtési kedvezményének leírásáról szóló rendelet alapján akkor beszélünk új lakásról, ha:

  • az alapozástól kezdve teljesen új ingatlan épül vagy emeletráépítéssel/tetőtér-beépítéssel jön létre egy teljesen új lakóegység, ami használatbavételi vagy hatósági bizonyítvánnyal igazolandó használatbavétel tudomásulvételi eljárásra köteles. Utóbbi azonban magával vonja a társasház-alapítási kötelezettséget és annak minden követelményét.
  • a szóban forgó ingatlan természetes személy részére való értékesítés céljából épült
  • az ingatlant először értékesítik természetes személynek vagy másodszor, viszont ebben az esetben kitétel, hogy az eladó vagy hitelintézet vagy pedig olyan személy aki ingatlanforgalmazással üzletszerűen foglalkozik (tehát például ingatlanos)
  • + a lakás 2008. július 1-jén vagy azt követően kiadott építési engedéllyel vagy− a kérelem benyújtásának időpontjában − használatbavételi engedéllyel vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal rendelkezik.

A kedvezmény mértéke az alábbiak szerint alakulhat:

  • 1 gyermek esetén 600 ezer forint,
  • 2 gyermek esetén 2 millió 600 ezer forint,
  • 3 vagy több gyermek esetén pedig 10 millió forint.

Ha az Ön esetében további erőforrásra lenne szüksége, akkor a támogatás mellé maximum 10 millió forint 3%-os kamatozású hitelt vehet igénybe 3 gyermek esetén.

Üdvözlettel,

Őszinte Ingatlanos

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr968519802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kökènyné Báthory Annamária 2016.05.15. 19:18:47

Szia önkormányzati ingatlanra èpithetek CSOK-ra.??

Őszinte Ingatlanos 2016.05.17. 12:01:25

@Kökènyné Báthory Annamária:
Kedves Annamária!
Sajnos nem, hiszen a telek nem lesz az Ön tulajdona.
Üdv
süti beállítások módosítása