Őszinte Ingatlanos

oszinteingatlanos 2016. május 13.

Mi a helyzet a CSOK-kal, ha már van jelzáloghitel?

 

Tisztelt Őszinte Ingatlanos!

A párommal fontolóra vettük, hogy igénybe vesszük a CSOK-ot. A helyzetünk elég komplikált, és nem tudjuk, hogy bele merjünk-e vágni. Van három gyermekünk, a párom nevén van a lakás, amiben élünk, de van rajta jelzáloghitel. Szeretnénk családi házba költözni, ami 15 millió forint. A kérdésem az lenne, hogy mindenféle önerő nélkül van-e esély arra, hogy a CSOK-kal és az államilag támogatott hitellel együtt mi ezt megvehessük? 
Válaszát előre is köszönöm!

Üdv,
Kata

 

Kedves Kata!

Önerő nélküli vásárlás jelenleg kizárólag tehermentes pótingatlan bevonásával lehetséges. Abban az esetben, ha az ügyfél az önerő nélküli vásárláshoz hitelt is igényel, a hitelfolyósítás feltétele az, hogy a bank belső szabályzatai, és a jogszabály szerint hitelezhetőnek minősül.

Ha a megvásárolandó családi ház új építésű, akkor az egyéb ingatlantulajdon nem kizáró tényező, és megtarthatják a jelzáloggal terhelt ingatlanjukat.

Amennyiben használt lakóházat vásárolnának, akkor együttesen legfeljebb 50%-os tulajdoni hányaduk lehet, továbbá nem kizáró a tulajdoni hányad mértékétől függetlenül 2016.02.11-ét megelőzően, azzal egy időben vagy azt követően haszonélvezeti joggal megterhelt ingatlantulajdon.

5 éven belül értékesített ingatlanukat eladják, a vételárából kifizethetik a fennálló hiteltartozásukat, amennyiben az lakáscélú. A vételárból származó megmaradó összeget be kell forgatniuk az újonnan vásárolt lakóház megvásárlásába. Amennyiben a jelzáloghitel nem lakáscélú (azaz nem vásárlás vagy építés) a végtörlesztésének összege nem vonható le az eladott ingatan vételárából, a jogosultsághoz az egész összeget be kell forgatni az újonnan vásárolt lakóház megvásárlásába.

Üdvözlettel,
Őszinte Ingatlanos

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr738459968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása