Őszinte Ingatlanos

Őszinte Ingatlanos 2016. július 27.

Használt ingatlanra, KHR-ben szereplő kaphat e CSOK-ot?

Üdvözlöm!

 3 gyermekes családapa vagyok, BÁR (KHR) listás, így csak 2,2 millió forintot kapunk a gyermekek után. Ehhez a feltétel egy minimum 60nm hasznosítható alapterülettel rendelkező ház. Lehetőségem van venni egy házat, de abban csak 55 nm a szobák, konyha, WC, belső területe. A kérdésem a következő: ha beadom erre az ingatlanra a kérvényt, ki fogja kiszámítani és/vagy ellenőrizni a hasznosítható alapterületet. Mert ha a helyi önkormányzat által kivezérelt ember, talán jóhiszeműségből beleszámítja a falakat is. Azon kívül megoldás lenne-e, ha építenénk egy előszobát a bejárat elé?

Kedves Gergely!

A CSOK összege nem azért 2,2 M, mert „BAR” (KHR) listás, hanem használt lakás (ház) vásárlásnál ennyi adható.

A törvény szerint a lakás minimális hasznos alapterülete 60 nm-t el kell érnie. Ezt  banki értékbecslő fogja megállapítani, a szabályok szerint, a hasznos alapterület kifejezés kritériumainak megfelelően. Ettől a törvényi szabályozás miatt semmilyen módon eltérni nem lehet. Nincs „ügyeskedési” lehetőség meg „jóhiszeműség”.

A „bejárat elé előszoba építése” alatt gondolom a bővítésre gondolt. Bővítési célra is igényelhet CSOK-ot, de akkor vásárláshoz nem, azt önerőből kell megvalósítani, és a tulajdoni lap rendezettsége után építési (bővítési) engedélyt megkérni. A munkálatok megkezdése előtt kell a támogatási igényt beadni. Ez esetben a ház alapterületét minimum egy lakószobával bővíteni kell.

Bővítés esetén a számlákkal igazolt bekerülési költség (költségvetés) 50%-át nem haladhatja meg a támogatás összege, elfogadott költségvetés szerinti bekerülési költség legalább 70%-áról számlát kell bemutatni.

Üdvözlettel


Őszinte Ingatlanos

CSOK kereső és kalkulátor (x)

 A címlapkép forrása: www.pexels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr308917816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pesti Lokista 2016.07.27. 18:52:37

..de most kaphat vagy nem kaphat? erre hol a válasz?

Őszinte Ingatlanos 2016.07.28. 08:10:56

@Pesti Lokista: Kedves Lokista! Csak a támogatást, CSOK-ot megkaphatja hitel nélkül. Persze csak akkor ha jelenleg (illetve az elmúlt időszakban), már volt jövedelme.
süti beállítások módosítása