Őszinte Ingatlanos

Őszinte Ingatlanos 2016. szeptember 27.

Melyik évszakban adjam vagy vegyem a lakásom?

Szezonalitas az ingatlanpiacon

Kedves ŐI!
Létezik az ingatlanpiacon merheto szezonalitas lakastranzatciok szmaat es arak kepzeset illetoen amire egy vasarlast tervezo embernek erdmes lehet tekintettel lennie? Gyakorlatiasabban megfogalmazva van-e potencialis haszna off-cycle negyedevre utemezni a vasarlast a Budapesti piacon es ugyanigy az eladasokban van e az arra gyakorolt hatasa annak hogy melyik evszakban valosul meg. Kosoznettel egy eladast es vasarlast tervezo olvasojs!

Tamas

Szia Tamás!

Természetesen létezik, mint annyi más terméknél, itt is vannak ciklusok, amivel érdemes foglalkozni. Évente két nagy szezon van a budapesti lakás piacon: a tavaszi és az őszi. Mindkét alkalommal növekszik a kereslet és alaphelyzetben a keresett ingatlanok ára is. A tavaszi nagyjából márciustól május vagy inkább június közepéig, az őszi pedig augusztus végétől december közepéig szokott tartani.

Ez a két fő időszak azonban alá van rendelve a mindenkori ár trendnek. Jelenleg egy felfelé ívelő ágban vagyunk, hiszen 2013-14 óta emelkednek a lakásárak, és ebben visszaesést vagy stagnálást nem tudunk mérni. Tehát, a jelenlegi időszakban az árak 6 havonta emelkednek. Ebben az esetben, ebben a két időszakban nem az árakra van hatása az éppen növekvő keresletnek, hanem a gyorsaságra, vagyis a keresettebb időszakban gyorsabban lehet pl. eladni, míg a „pangó” időszakban, gyorsabban lehet vásárolni. A válság évei alatt viszont, a fentiekkel ellentétben, félévente csökkentek az árak és az eladások sebessége is, venni viszont nagyon gyorsan lehetett.

Már lelki szemeim előtt vannak azok, akik károgó üzenetekkel látnak majd el a kommentekben, de a számok makacs dolgok, nem látszik a csökkenés. Személyes véleményem, hogy amíg jelentősebb mennyiségű új lakás nem kerül a piacra, addig stagnálás sem lesz.

De ajánlhatom ezt a linket is, meg lehet tekinteni, hogy alakultak az árak.

Összefoglalva mindenképpen érdemes a szezonalitást figyelembe venni, jelenleg a gyorsaság miatt leginkább.

Üdv

Őszinte Ingatlanos

 Ismerd meg az ingatlan környékét is! (X)

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr5011746305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kicknick 2016.10.07. 13:32:26

off-cycle az megy, de magyarul nem tud...
süti beállítások módosítása