Őszinte Ingatlanos

Őszinte Ingatlanos 2016. november 08.

Mekkora buli az Airbnb?

Szia Őszinte Ingatlanos!

Tudom, hogy nem feltétlenül egy ingatlanos kell ehhez, inkább jogász, de kíváncsi vagyok a véleményedre, volt-e ilyen a praxisodban, hallottál-e már ilyenről.

Belvárosi társasházban lakunk, és sajnos az utóbbi időben, nagyon elszaporodott a házban a lakások airbnb formában történő kiadása. Ezzel önmagában nincs bajunk, állandó lakosoknak. Azonban, mivel a „buli negyedhez” közel van a ház, egyre több problémánk van a különböző ide érkező, magukat 2-4 nap alatt teljesen kiütősre ivó, bulizó „vendégekkel”. Gyakori eset, hogy hajnalban az after party a lakásban folytatódik, hangosak, és koszosak, egyszersmind tarthatatlan állapotok uralkodnak az udvarban, házban. Mit tanácsolsz? Megtilthatja egy társasház az adott lakásoknak a kiadását?

Előre is köszi

Tímea

 

Kedves Tímea!

Nos, őszintén nem tudok olyan esetről, ahol a társasház ezt korlátozni akarta volna. A probléma ismert (nem csak az airbnb bérlők kapcsán).

Hasonló témákban írtunk már ezeken a helyeken, érdemes a hozzászólásokat is böngészni.

 ( Tűrnünk kell, hogy kuplerájt  üzemeltetnek a bérházunkban?  Stúdió zenész a szomszéd, költözni akarok! Rossz szomszédság, török átok...)

Alapvetően egy társasház az albetétes tulajdonosnak nem tudja megtiltani az ingatlan kiadását. 

A törvény szerint:

 „A szervezeti-működési szabályzat

  1. a) meghatározza a külön tulajdonban lévő lakás használatának, hasznosításának szabályait a lakóépület rendeltetésének megfelelően;
  2. b) ha a lakóépület külön tulajdonban álló nem lakás céljára szolgáló helyiségében a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény hatálya alá tartozó, illetőleg szexuális vagy erotikus szolgáltatásra irányuló tevékenységet kívánnak folytatni, valamint, ha szexuális terméket és segédeszközt kívánnak árusítani vagy forgalmazni, a lakóépület rendeltetésének megfelelően megtilthatja a nem lakás céljára szolgáló helyiség használatát és hasznosítását vagy meghatározhatja használatának és hasznosításának szabályait.

(2) A szervezeti-működési szabályzatban a lakás egészének vagy egy részének a nem lakás céljára történő használatára, hasznosítására, továbbá a nem lakás céljára szolgáló helyiségben folytatható tevékenység feltételeire megállapított szabályok - amelyek nem lehetnek e törvény rendelkezéseivel ellentétesek vagy annál szigorúbbak - a használat jogcímétől függetlenül a mindenkori használó részére is kötelezőek.” Hozzá teszem, a kritériumokból nem lógnak ki a vendégek. Egyébként egyértelmű szankció sem szerepel benne.

Egyetlen járható, de hosszadalmas utunk van.

A SZMSZ-ben, házi rendben leírtak alapján, rendőrség értesítésével, feljelentéssel, vagy polgári peres úton lehet érvényt szerezni a házi rendben foglaltaknak. 

Lesz büntetés, csendháborítás, garázdaság stb. miatt.

Ha ez mindig előfordul, akkor lehet a bérbeadónak annyi kellemetlensége, ami miatt esetleg a további bérbeadástól elmegy a kedve. Megjegyzem legfeljebb a jelenlegi bérlőtől lehet egy esetleges bírságot beszedni, vagy az egyéb károkozást behajtani. Hasonló esetekben tudunk jogi segítséget nyújtani (szakértő ingatlanjogász elérhetősége a szerkesztőségben).

Őszinte Ingatlanos

Eladó belvárosi lakások (x)

 A címlapkép forrása: www.pexels.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr8011942443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.11.08. 12:12:39

Az Airbnb-t minden szomszéd utálja a bulinegyedben, de ugyanígy hostel mellé se akar senki se költözni...

Terniak 2016.11.08. 20:27:07

24.hu/fn/gazdasag/2016/11/03/raszalltak-a-tarsashazak-az-airbnb-zokre/

Én az adóhatósággal fenyegetést ajánlom.

Az mindig bejön. Rendőrséggel nem mész semmire és a jegyzővel sem. EZ van, ez a magyar közigazgatás. De az adóhatóság tud kellemetlen perceket szerezni.

Egyébként meg menekülj olyan társasházból, ahol ilyen van. Ahol "befektetési céllal" hirdetnek, menni kell.

Terniak 2016.11.08. 20:32:54

Aranyszabály: ha nyugodt életet akarsz, mindig utána kell járni (és nem az ingatlanost megkérdezni), hogy hány bérlakás van, milyen a fluktuáció. Ha nagy, és ez a tulajdoni lapból is kiderül, azonnal hagyd a lakást. Sajnos főleg az új építésű társasházakban a lakást kiadásra veszik, gyakran fake érdeklődő jelenik meg, valójában valaki van a vásárló mögött.

Ahol befektetésért veszik a lakást, biztosan számíthatsz szomszédjogi vitákra, pereskedésre, oda nem figyelő lakótársakra, mert aki egy-két évig marad, annak mindegy mi van a társasházzal.

Terniak 2016.11.08. 20:34:57

ja és ha rákeresel a neten, hogy társasház és airbnb, éppen most cikkeznek mindenféle arról, hogy egyre több társasház tiltja az airbnb-t.

FikkFakk 2016.11.08. 23:00:36

Ujabb "minosegi" cikk az "oszinte" ingatlanostol.

"Nos, őszintén nem tudok olyan esetről, ahol a társasház ezt korlátozni akarta volna. "

Pedig mar megirtak napi.hu -n is, hogy ket belvarosi tarsashaz mar lepett, vmi ugyved meg mar raallt a dologra...
süti beállítások módosítása