Őszinte Ingatlanos

MeNa 2017. január 18.

Leváltanám a közös képviselőt. Hogyan tegyem?

 

Tisztelt Őszinte Ingatlanos!

Nem végzi rendesen a dolgát a közös képviselőnk, szinte alig lehet kérdőre vonni, a házban szükséges javításokat sem tudja elintézni. Már rég ideje lenne leváltani. Mit tanácsol, egyáltalán mekkora a mozgásterünk?

Géza Kőbányáról

 

Kedves Géza!

Rengeteg hasonló levél érkezik hozzánk, a jelek szerint elég sok társasházban vannak gondok a közös képviselővel, noha természetesen a többség vélhetően jól végzi a dolgát. A legjobb új építésű eladó budapesti lakásoknak is teret adó lakóparkokban is előfordulnak ilyen problémák.

Ha ennyire elégedetlen az Önök házában csak ritkán előforduló megbízottal, akkor a 2003.évi CXXXIII. törvény alapján viszonylag egyszerű a dolga: a közös képviselőt a közgyűlés a jelenlévő tulajdoni hányadok egyszerű többségével válthatja le, hívhatja vissza, mentheti fel tisztsége alól. Vagyis először kell tartani egy közgyűlést.

A társasházi törvény szerint a közgyűlés azonnali hatállyal is felmenti. Persze, ha megneszeli, hogy mi lesz a sorsa, akkor gyakran maga is távozhat lemondás útján, ezt írásban kell benyújtania. A távozása után természetesen újat kell választani, ezt is a közgyűlés teheti meg a jelenlévő tulajdoni hányad egyszerű többségével. 

Érdekes kérdés a közös képviselő felelőssége. Nos itt a Ptk. kártérítési szabályait kell figyelembe venni. A közös képviselőt kizárólag a közgyűlés vonhatja felelősségre, ebbéli tevékenysége miatt kártérítési eljárás csak közgyűlési határozat alapján indítható. Egyes tulajdonostársak nem vonhatják felelősségre, egyénileg nem indíthatnak polgári pert ellene tisztségével kapcsolatos tevékenysége, cselekedete miatt.

A tisztánlátás kedvéért érdemes felidézni, hogy pontosan mihez van joga a közös képviselőnek és mi a kötelessége, általában ezek megegyeznek, már csak a dolgok természetéből fakadóan is. Például elkészíti az évenkénti költségvetési javaslatot, összehívhatja a közgyűlést és képviseli a társasházat bíróságok és más hatóságok előtt.

Gyakorlati feladatai és jogai közé tartozik még, hogy előkészíti a közgyűlést és végrehajtja vagy hajtatja annak határozatait, valamint mindent megtesz a közös költség beszedése érdekében. Ennek keretében köteles kezdeményezni fizetési meghagyás kibocsátását a hátralékos tulajdonostárs ellen. Erről épp a minap írtunk ebben a posztunkban, érdemes elolvasni.

Ha változik a tulajdonos, akkor írásbeli nyilatkozatot kell adnia a közösköltség-tartozásról és ezt át kell adni az új tulajdonosnak. Az is egyértelműen kimondatott, hogy felmentése esetén köteles az új közös képviselő részére 30 napon belül jegyzőkönyvben átadni a társasház iratait és teljességi nyilatkozatot tenni.

Nyilvánvaló, hogy mindent meg kell tennie a társasházi épület fennmaradásáért és eljárnia, ha éppen javításokra van szükség, eladó liftes lakásoknál például, de földszintes lakóparkok esetében is. Önöknél is égető szükség lenne erre, de ezek szerint semmi nem történik ezen a téren. Lényeg, hogy beszéljen több lakótárssal és mielőbb hívják össze a közgyűlést.

 

Üdvözlettel:

Őszinte Ingatlanos

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr212135871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kicknick 2017.01.20. 14:54:43

Először keresettek egy olyan képviselőt akit vagy ismertek, vagy nagyon jó referenciái vannak. Vele együtt kell megszervezni a leváltást, mert ha elrontjátok akkor a régi képviselő hónapokig húzhatja a dolgot addig meg fizetitek neki a pénz semmire.

Galebeb 2017.01.20. 15:11:46

A legjobb, ha a lakók közül választotok egyet. A legnagyobb akadály a közgyűlés összehívása, mert egyszerűen nem fogja megtenni, ha Őt is le akarjátok váltani. Ezért a lakók egy bizonyos százalékának írásos kezdeményezésvel kell a közgyűlést összehívni. Amennyiben így sem megy, akkor a cégbírósághoz kell fordulni, aki a lakók kérésére összehívja a kÖzgyűlést.

tükörfúró 2017.01.20. 15:12:33

A válasz minden, csak nem kimerítő és részletes.
0. Lépés: Meg kell azt tudni, mi a ház tulajdonosi szerkezete, illetve a közös képviseletet válalkozás látja el, vagy nem.
Sokszor de, és a közösképviselő egy vállalkozás alulfizetett alkalmazottja, aki többer házas cég többtiz házáért felel, jó hogy nem foglalkozik semmivel, a pénzt meg a cég beszedi, nyilván.
2. A tulajdonosi szerkezet azért fontos, mert ha a cégnek, házkezelőnek, építettőnek, bármi manipulációval 50% feletti szavazati joga van, máris leválthatatlanná tette magát. Ez egy új építésű ingatlanoknál szokásos trükk, fantomcégek szövevénye építi, kezeli és birtokolja a ház egyes részeit, így folyton az a jogi helyzet, hogy a lakástulajdonos lakó szinte tehetetlen, a tatőkert, a garázs, a pince, a lépcsőház, mindenféle "fantomterületekkel" a kezelő cég szavati aránya mesterségesen 51% és elmehetnek a lakók ahova akarnak.

3. Bevett szabálytalanság, hogy egyetlen ingatlannak számít egy több tiz (lépcső)házas hatalmas lakópark komplexum papiron.
Közgyűlést persze tömbönként tartanak, tehát sosincs jelen semmiféle észrevehető tulajdoni hányad, igy jogszerű érdemi döntésekre sincs lehetőség.
Ez jogszabályba ütközik, több ponton is, de nagyon nehéz és szitne kilátástalan egy milliárdos kezelő-beruházócéggel szemben végigjárnia egy lakónak a jogi eljárás útvesztőit.

4. Sokszor pont olyan apátia uralkodik a társasház közös ügyeiben, mint az országban, a lakók kisebb része foglalkozik aktívan bármivel, persze panaszkodni és szitkozódni mindenki szeret.CSak épp a leváltáshoz egyetértés kellene, és mikor a 3. mondat már arról szól, hogy a közösképviselő ilyenolyan, de milyen a szomszéd lakó, mert...akkor pontosan működött itt is az oszd meg és uralkodj (röhögve).

4. Szószerint szinte mini "politikai kampány" egy nagy házban ilyenkor szembeszállni a közös képviselettel ,megszerezni az emberek szavazatát ,egyetértését, bizalmát. És persze itt is adódik a probléma, mi lesz utána, ki lesz a megbízható és szuper ÚJ közösképviselő.
Sok valaha lelkes és tevékeny ház az Xedik céget, képviseletet fogyasztja, az eleinte szupernek tűnő új valami kb 1-2 év, és pont ott van sokszor, mint a leváltott régi.
A pénz befolyik ,az igéretek megvoltak, a többi ......nem akarom ismét az országos politikát emlegetni, bár ide illene, mert ami megy nagyban, pont az van kicsiben is, minden területen.

Egyébkétn látni kell azt, sok minden nem a közösképviselőn múlik, egyszeráen országos probléma ,sajátosság.

Ha nincs elfogadható áron elfogadható idő alatt elfogadható munkát végzpő szakiparos, csodát tenni senki sem tud.
A társasházaknál pedig áltlaában ez az alapprobléma, a legális fehér gazdaság ekkroa méretben szinte nincs, nem létezik.
Senki nem javít liftet számlára, takarít tisztességesen, szerel villanytm,,, semmit.
Ezek a kimegy a szaki félórára dimenziók idehaza a fekete gazdaság kizárólagos territóriumai, csakhogy a társasház nem tud csak számlára fizetni, minden hiányzó nem számlával lefedett fillér, az elsikasztott, eltünt pénz a könyvelésben.
Innentől a folyamatos problémák és konfliktusok szinte garantáltak, még a legprofibb és legtisztességesebb közösképviselet esetében is.

Eldorádo 2019.04.04. 10:27:56

KÉREM segítsenek, közös képviselőre kérek referenciát, javaslatot, felvennénk velük a kapcsolatot ! Köszönöm.
süti beállítások módosítása