Őszinte Ingatlanos

MeNa 2017. június 15.

Mire kötelez minket a vételi ajánlat?

 

Sok lakástulajdonos lehet úgy, hogy ha vonzónak találja az ingatlanos által eléje tett írásbeli vételi ajánlatot, akkor elérzékenyül és szinte gondolkodás nélkül aláírja azt. Hiszen nem akarja elszalasztani a lehetőséget. De mire is kötelezzük magunkat ezzel? Érdemes odafigyelnünk a buktatókra, hogy a későbbi felesleges jogi hercehurca helyett inkább a lakberendezésen járhasson az eszünk - írja a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító szakértője.

Ha a vevő írásbeli nyilatkozatával vételi ajánlatot tesz és azt az eladó elfogadja, azzal az ingatlan adásvételi szerződés megkötésére vállalnak kötelezettséget a felek. Az ajánlatban meg kell határozni az adásvétel lényeges elemeit, úgy, mint a feleket, az ingatlant, a vételárat, az elővásárlásra jogosultakat, fizetési ütemezést, az ingatlan tehermentességét, a foglalót, stb.

document-428334_1280.jpg

Az ajánlat aláírása és elfogadása mindkét fél számára egyfajta biztonságérzetet nyújt. A vevő megnyugodhat, hogy feltehetően nem viszik el előle a hőn áhított lakást, és az eladónak sem kell tovább vevő után kutatnia. Azt azonban tudnunk kell, hogy az esetek többségében egyik félnek sem származik hátránya abból, ha időközben meggondolja magát. Ugyanis ha előleg címen adunk át bizonyos összeget a nyilatkozat megtételével egyidejűleg, akkor a szerződés létrejötte esetén az beleszámít a vételárba, ellenkező esetben pedig levonás mentesen visszakerül a zsebünkbe. Foglaló esetén, ha a mi hibánkból hiúsul meg az adásvétel, azt sajnos elveszítjük. Így ez utóbbival vigyázzunk!

Nagyon fontos a határidő meghatározása is, hiszen annak leteltéig áll fenn az úgynevezett ajánlati kötöttség. Tehát a nyilatkozatban meghatározott időpontig a vevőjelölt köteles megkötni az adásvételi szerződést az eladóval, mégpedig az ajánlat szerinti tartalommal. Megjelölhetünk e célból egy konkrét dátumot is, vagy bizonyos feltétel bekövetkezéséhez is köthetjük nyilatkozatunkat. Ez utóbbira példa a jelenleg tulajdonunkban álló ingatlanunk elidegenítésének az időpontja.

Érdemes előre ellenőrizni a tulajdoni lapot ahhoz, hogy megtudjuk, van-e bármilyen teher az ingatlanon. Ha igen, akkor nyilatkozatunkban rögzítsük az ingatlan tehermentesítésének a módját. Úgyszintén hasznos feltüntetni a fizetési ütemezést is.

Egy szó, mint száz, járjunk nyitott szemmel, legyünk körültekintőek és mindig fontoljuk meg, hogy mire is vállalunk kötelezettséget. Semmiképpen ne tegyünk olyan tartalmú nyilatkozatot, mely számunkra kedvezőtlen vagy kétes jelentésű. Hiszen még ha előleg jogcímen is adjuk át a biztosítékot, és a szerződés meghiúsulása esetén az eladó nem adja vissza kérésünkre a neki átadott pénzt, hosszas jogi procedúra árán tudjuk csak visszaállítani az eredeti állapotot. Ha egyáltalán vissza tudjuk.

Cikkünk szerzője dr. Sári Judit,a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító szakértője

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr2712574835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.06.15. 10:08:11

Az kimaradt, hogy a foglaló duplája jár vissza, ha az eladó hibájából hiúsul meg az adásvétel, szóval nem egyértelműen jobb az előleg.

blackshíp 2017.06.15. 11:40:39

Azt azért megjegyzem, hogy az ajánlathoz kötöttség az ajánlat elfogadása szempontjából lényeges és nem az adásvételi szerződés megkötése miatt. Ha megtettük a vételi ajánlatot, és azt a kötöttség idején belül elfogadták, akkor az ügylet létrejött (még ha dologi jogi következménye a vonatkozó formai előírásoknak megfelelő adásvételi szerződés megkötéséig, ill. az alapján az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésig nincs is)

Kopasz Szuzukis 2017.06.15. 19:42:23

Lósz.rt ér a vételi ajánlat. A legtöbb ingatlankufár addig meg sem mutatja az ingatlant, míg az érdeklődő vételi ajánlatot nem tesz. Persze, ez abszolúte inkorrekt, sőt akár még törvénytelennek is mondható. De a sáp reményében kufárék lesz.rják.

Arcade Macho 2017.06.16. 00:44:49

a veteli ajanlat meg a banatpenz meg hisztikepenz az PTK szerint nulla

arra jo hogy amikor felkerul penz az asztalra, akkor az ingatlanos mar teljesitettnek erezze a dolgot

blackshíp 2017.06.16. 13:33:31

@Arcade Macho: miért is? Bánatpénzt is lehet kikötni, foglalót is (nyilván foglalót szerződéskötéskor lehet, csak azt felejtik el sokan, hogy az ajánlat + elfogadása már szerződést hoz létre...)
süti beállítások módosítása