Őszinte Ingatlanos

MeNa 2017. június 19.

Drámai kérdés: kötelező-e kerítést építeni?

A kertes házzal rendelkező ingatlan tulajdonosok körében gyakran merül fel a kérdés, hogy kötelező-e a kerítés építése. Ha igen, szükséges-e az építésügyi hatóság engedélyét is beszerezni. Az ingatlan melyik oldala a „mi oldalunk”? Az eligazodáshoz egy csokorba gyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

A hatályos jogszabályi rendelkezések szerint (312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet) a kerítés építése építési engedély nélkül végezhető építési tevékenység. Az viszont az adott önkormányzattól függ, hogy bejelentési kötelezettség terheli-e az építtetőt. Így a kellemetlenségek elkerülése érdekében érdemes megnézni előzetesen a vonatkozó önkormányzati rendeletet. Szintén ez utóbbi jogszabályban találunk választ arra a kérdésre is, hogy településünkön kötelező-e a kerítés létesítése. Ugyanis főszabály szerint nem az.

chiefs-1034950_1280.jpg

Melyik oldalra is építkezzünk? Ingatlanunk köré kerítést az utcai telekhatáron, az utcáról nézve a jobb oldali telekhatáron, illetve a hátsó telekhatár jobb felén létesíthetünk, vagy vagyunk kötelesek létesíteni, ha azt rendelet előírja. Saroktelek esetében pedig a telek homlokvonalaival szemben fekvő mindegyik telekhatár oldalhatárnak számít.

Továbbá az ún. OTÉK (Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló rendelet) az további előírásokat tartalmaz a kerítés építésével kapcsolatban, melyek a következők.

  • A kerítésnek az ingatlan saját területén kell állnia,
  • a kapukat is oly módon kell kialakítani, hogy azok ne a közterület felé nyíljanak,
  • főszabály szerint a tömör kerítés maximum 2,5 m magas lehet,
  • üdülőterületen főszabály szerint csak nem tömör kerítés vagy élő sövény létesíthető,
  • a telken belül tömör kerítéssel nem válaszhatók el az egyes külön használatú telekrészek,
  • az elrendelés nélkül létesített kerítést pedig a tulajdonos bármikor el is bonthatja.

Összegezve a fentieket, kerítés építése előtt nézzük meg a helyi önkormányzat vonatkozó rendeletét, tartalmaz-e bármiféle szigorítást. A kifejtettek szerint a korlátozás kiterjedhet a kerítés anyagára, magasságára, átláthatóságára, adott esetben pedig a kerítéshez csatlakoztatható építményekre, mint például a bejárati tető. Az építkezés alatt pedig –kártalanítás mellett, előre egyeztetett időpontban- jogosultak vagyunk igénybe venni a szomszéd telket is. Ilyenkor ügyeljünk arra, hogy szükségtelenül ne zavarjuk a mellettünk lakót.

Cikkünk szerzője Dr. Sári Judit, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító szakértője

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr1212592325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.06.19. 08:36:21

Elég gyakori a közterület felé nyíló kapu, de ezt gondolom senki se bünteti. A környékünkön van két kerítés, ami meghaladja a 2,5 méteres magasságot, mindkettő a szabálytalanul nagy beépítettséget próbálja eltakarni...

MaCS_70 2017.06.19. 09:46:49

@Online Távmunkás: Közterület felé nyíló kaput őszintén szólva még nem láttam, de nem is látom okát, hogy valaki ilyet létesítsen, hacsak nem áll fenn valami különleges körülmény.

Érdekes kérdés viszont az, hogy a szomszédot hogyan lehet rávenni arra, hogy az "ő oldalán" építse k és tartsa karbani a kerítést.

MaCS

metal · http://electric.blog.hu 2017.06.19. 11:37:37

@MaCS_70: Lejtős telken simán lehet indokolt a kifelé nyíló kapu.

Void Bunkoid 2017.06.19. 12:15:13

@Online Távmunkás: néha a baromi magas kerítéseket szokatlanul a környék képéből kilógó, nagyon luxus lakóingatlanok dugdosására is szokták használni, de szerintem csak pont a figyelmet kelti fel - ha én betörő lennék, és azt látnám, hogy az utca tele van takaros portákkal, egyet kivéve, ahol akkora erődített várfal van kerítésnek, hogy már csak a géppuskafészek hiányzik a tetejéről, TUTI oda akarnék betörni. Amit ennyire őriznek, onnan van is mit elvinni :)

Tehetséges ugandai buzi 2017.06.19. 14:03:00

@metal: Ismerős ez a kifelé-befelé nyíló kapu probléma. Néha úgy oldják meg, hogy szabadon leng a zsanéron az ajtó. Kifelé IS és befelé IS lehet nyitni. Onnan kezdve kábé leszarja az adófizető, hogy mely irányba van kötelezően előírva a nyitás. Ha véletlenül arra téved valaki a helyi önkormányzat építési irodájából és számon kéri, hogy miért kifelé nyílik, akkor vállat von a tulaj és áthajtja befelé.

igazi hős 2017.06.19. 14:22:23

@MaCS_70: A mi kapunk is kifelé nyílt, amíg rendbe nem tetettük. Sokat lejt a telek, ez volt az egyszerűbb az előző tulajnak: vagy kifele nyílik, vagy van alatta 15 centi, de akkor kiszökik a kutya. (Tolókapuhoz egyszerűen nem elég széles a telek, meg az drága is.) Én teraszoztam, így kisebb a lejtés és nem gond a befele nyíló kapu.

MaCS_70 2017.06.19. 14:33:07

@igazi hős: Értem -- köszi! Érdekes, hogy még nem láttam kifelé nyíló kaput, mert nálunk sem éppen sík a terep.

A magas kerítéseknek amúgy az intim szféra védelme is lehet az oka. Szerintem érthető igény, ha valaki belátásmentes kertre vágyik, főleg, ha mondjuk szeretne egy szál semmiben napozni, kertészkedni. Nálam ez addig volt lehetséges, amíg a szomszéd távollétemben át nem jött és ki nem vágta a kerítésmenti bokraimat.

MaCS

kobra11 2017.06.19. 17:28:05

MaCS, az hogy lehet, hogy nálad a szomszéd " garázdálkodott "

RHalacska 2017.06.19. 22:16:37

@MaCS_70: Nekünk olyan telkünk volt, hogy a 4 m-en, ami a kaputól befelé kellett, hogy be tudjuk állni 4,5m es támfalat kellett építeni, Ha a kapu befelé nyílt volna, akkor még 2 méter befelé, ahol már 7m-es támfal kellett volna. Soha nem szóltak az önkormányzatosok, hogy azon a fronton utcahossz miért kifelé nyílnak a kapuk. Szóval vannak terepviszonyok, ahol előfordul. A szomszéd garázsa konkrétan a padláson volt :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.06.19. 22:46:48

@MaCS_70: Budán is van több kifelé nyíló kertkapu, de falvakban sokkal gyakoribb, amikor a járdát eltorlaszolja a kapu, ha a kocsival ki akarnak hajtani.

A szomszéd betört hozzád és kárt tett a növényeidben? Kedves...

MaCS_70 2017.06.20. 13:21:59

@Online Távmunkás: Be éppen nem tört -- engedélyt kért telefonon, hogy távollétemben bejöhessen, mert védett terület és fel kellett mérni a kerítés mindkét oldalát. Csak aztán miután megnézték, gyorsan ki is vágták az egybefüggő három méter magas bokorsoromat úgy 15 méter hosszon. (És három hónapig tartott, hogy egyáltalán elvigyék a nyesedéket...) Eddig volt "intim" kertem.

Hasonlóan cifra az az eset, amikor az új szomszéd a jobb benapozás érdekében visszavágta a telekhatáron közösen, írásos megállapodás alapján növesztett sövényt -- aztán sorozatosan tiltakozott az őslakos szomszédjánál, hogy nem "meztelenkedjenek" a kertjükben.

MaCS

Tóth Máte 2019.05.27. 09:54:34

Mindenkinek joga van a sajat ingatlanát bekeríteni. A DAS-os jogász elég felkészületlen a témában.

Tóth Máte 2019.05.27. 09:59:37

@MaCS_70: A DAS jogásza nem jól írta a blogban az ehhez kapcsolódó anyagot. Kerítést a terület határán a tulajdonosnak joga van építeni. Sajat költségen ezt elvégezheti. A költségeket megosztva kell a tulajdonosknak állni és ezt perben érvényesítheti a másik féllel szemben. A kerítés mindig a telekhatáron kell létesüljön azaz a vastagságának fele itt fele ott.
süti beállítások módosítása