Őszinte Ingatlanos

MeNa 2018. március 09.

Utólag emelne árat a fejlesztő. Bepereljem?

 

Tisztelt Őszinte Ingatlanos!

Új építésű lakást vennék előszerződéssel. Mi van, ha a lakópark fejlesztője utólag megemeli az árat, köteles vagyok elfogadni? Milyen jogorvoslat illet meg? Visszaléphetek a szerződéstől?

Kedves levélíró!

Nem köteles elfogadni a lakópark fejlesztőjének utólagos áremelését.

A feleknek ugyanolyan feltételekkel kell megkötniük a végleges szerződést, mint amelyekben az előszerződésben megállapodtak. Egyikük sem térhet el ettől egyoldalúan, a vételár sem emelhető tehát (kivéve, ha az előszerződésben a vételár módosíthatóságában állapodtak meg, de ez nagyon ritka).

Az előszerződés jogintézménye annyira erős, hogy ha az egyik fél mégsem akarja megkötni a végleges szerződést, a másik fél kérésére a bíróság létrehozhatja azt. Ez a jogorvoslat illeti meg a hoppon maradt vevőt, így végül mégis övé lesz a hőn áhított lakás.

img_1193.JPG

Ugyanakkor ismert, hogy az utóbbi időben nagyon elszálltak az új építésű lakások árai, az építtető ma már lehet, hogy drágábban is el tudná adni ugyanazt a lakást, mint az előszerződés idején. Mit tesz? Némelyik próbálkozik, pl. áremeléssel, arra hivatkozva, hogy drágultak az építőanyagok, a munkadíjak, megváltoztak a körülmények, ezért neki is emelnie kell a vételárat. Ez azonban jogellenes.

Vételár emelésre nem jogosult a fejlesztő, de kivételes esetben mentesülhet a végleges szerződés megkötése alól.

Mi ez a kivételes eset? A fejlesztőnek a következő feltételek fennállását kell bizonyítania: az előszerződés teljesítése lényeges jogi érdekét sértené, mert annak megkötése után előállt egy olyan körülmény (1), amely nem volt előrelátható (2.), nem ő idézte elő (3.) és nem tartozik rendes üzleti kockázata körébe (4.).

Kérdés, hogy az ingatlan építési költségeinek és vételárának ugrásszerű növekedése megfelel-e ezeknek a feltételeknek, a fejlesztő rendes üzleti kockázati körébe beletartozik-e. A bírói gyakorlat szerint ez nem ad okot a végleges szerződés megkötésének megtagadására, ugyanakkor minden eset egyéni mérlegelés alá esik.

A másik lehetőség, hogy eláll a szerződéstől, amennyiben a végleges szerződés megkötésére nyitva álló határidő, majd a póthatáridő is eredménytelenül eltelt. Az elállás felbontja a szerződést, a vevőnek visszajár mindaz, amit esetleg korábban a fejlesztőnek már kifizetett, sőt akár kártérítésre is jogosult lehet.

Összefoglalva,

  • ha szeretné megszerezni az előszerződéssel lekötött lakás tulajdonjogát, végső esetben a bíróság létrehozza az adásvételi szerződést, vagy
  • elállhat a szerződéstől, visszakövetelheti a már kifizetett vételár-részeket (foglaló esetén annak kétszeresét) és akár kártérítést is kérhet, utóbbit jogerős ítélet nélkül kisebb eséllyel.

Szerzőnk dr. Nagy Barbara ügyvéd, a Pont Jó Ingatlan jogi szakértője

JOGI NYILATKOZAT

Felhívjuk Felhasználóink szíves figyelmét arra, hogy az olvasói kérdésfeltevések esetén az eset csak korlátozottan ismerhető meg, nincs lehetőség a személyes konzultációra, az iratok áttekintésére, a többi fél nyilatkozatának beszerzésére, a tényállás alapos megismerésére és minden lényeges szempont figyelembe vételére. Ezért a kérdésre írt válasz nem minősül jogi tanácsadásnak, csupán tájékoztatásnak, nem hoz létre ügyvéd-ügyfél viszonyt a szerző és a kérdésfeltevő között és nem helyettesíti a személyes jogi vagy egyéb szakmai tanácsadást.

A jogi és egyéb esetek különbözőek, ezért a korábbi kérdésekre adott tájékoztatások hasonló esetekre teljes biztonsággal nem irányadóak.

Terjedelmi, erőforrásbeli és egyéb szempontok figyelembe vételével nem áll módunkban minden kérdésre válaszolni és a válaszadásra, illetve annak határidejére semmiféle vállalást nem teszünk. Ezért amennyiben Önnek sürgős, válaszra van szüksége, avagy mindenképpen fontos, hogy választ kapjon, akkor javasoljuk, hogy ne ezen a honlapon, vagy ne csak ezen a honlapon tegye fel kérdését.

Fentiekre tekintettel az üzemeltető, illetve a tájékoztatások szerzői az Ön által megnyitott honlapon közzétett információk teljességéért, pontosságáért, ezek felhasználásából származó bármilyen kárért, elmaradt vagyoni előnyért felelősséget nem vállalnak, a honlap használatából eredő felelősséget kifejezetten kizárják.

Mindazonáltal a tájékoztatások megadásakor az üzemeltető és a szerzők a lehető leggondosabban járnak el annak érdekében, hogy a közzétett információk és tájékoztatók helytállóak legyenek.

Megértésüket köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr4113724720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.03.09. 11:56:05

Mindig meg kell nézni a szerződést aláírás előtt és végiggondolni, hogy mihez van joga a másik félnek és mihez nekünk. Nem mindegy, hogy megengedjük neki az áremelést és hogy ki milyen esetben mondhatja fel a szerződést és milyen feltételekkel. Abban biztosak lehetünk, hogy a legtöbb ilyen szerződés a fejlesztőt védi...

jogdoktor 2018.03.09. 20:44:23

Annyi a jogi probléma az új lakások vásárlása során, hogy külön honlapot hoztunk létre, az ujlakoparkkockazat elemzése érdekében.
De érdekes tapasztalat, hogy az emberek mennyire nem szeretnek szembesülni a hibás döntéseikkel. Százszor inkább hinni akarnak, mint tudni, kerüljön akár milliókba is....

2018.03.09. 21:32:00

Tervezőasztalról nem veszünk lakást. Félkészen sem veszünk társasházi lakást.
Ami fizakai valóság na azt lehet megvenni. A túlfűtött ingatlanpiac az építői oldalon és a vevői oldalon is vonza a kapzsi telhetetlen embereket. Aztán elég lesz egy külső tényező egy magába roskadó világgazdaság és mindenki néz majd ki a fejéből, hogy hol a pénz, hol a lakás?
Nem finanszírozzuk a beruházót előre, mert bármi benne van a pakliban. Az is, hogy lelép a pénzzel, az is, hogy csődbe megy az is, hogy a megváltozott feltételek miatt drágább és rosszabb lesz a kivitelezés.
A beruházó a saját pénzéből illetve a projektbe beszálló résztvevők befektetéseiből építsen, ne a vásárlók pénzéből. Ezt törvénybe iktatnám.
Ha lakást veszünk nem tervrajzokat veszünk, nem ígéreteket veszünk, nem marketing bullshitet veszünk, nem hiper-szuper látványterveket veszünk, amiknek közük sincsen a végső befejezett állapothoz.
Ha lakást veszünk, akkor fizikai valójában készen vesszük meg azt.
süti beállítások módosítása