Őszinte Ingatlanos

Őszinte Ingatlanos 2016. július 06.

Kinek a költsége a közös terület felújítása?

Kedves Őszinte Ingatlanos!

Nem feltétlenül ingatlanos kérdés, inkább egy társasházi jogi kérdés, de hátha van valami ötlete.

Egy jó fekvésű telken épült 3 épület 4-4 lakással, melyek társasházi lakásonként lettek értékesítve, megvásárolva. Szint eltolásos (lépcsőzetes) építéssel készült, a földszinti lakás teteje a felette lévő lakás terasza. Ez a terasz, födém rész nem tartozik az önálló albetéthez, a ház eszmei hányadát képviseli, vagyis a társasházi közösség tulajdona. Az egyik épületben ez a terasz vagy födém erősen ázik. Nyilván fel kell újítani… Amennyiben a társasházi közgyűlés megszavazza a felújítást, az jelentős terhet ró a többi lakóra (akik nem is ebben az épületben helyezkednek el fizikailag).

Mi van akkor, ha:

  1. Ha a társasház nem szavazza meg ennek a közös területnek a felújítását (a magas költségek miatt), abban az esetben a 2 érintett lakó jogi úton ezt kikényszerítheti?
  2. Ha megszavazza a közgyűlés, a nem ebben az épületben lakó tulajdonosok tudnak valamit az ellen tenni, hogy fizetniük keljen ezt a jelentős költséget?

Több 10 milliós összeg a felújítás költsége, és akik fizikailag nem ebben az épületben laknak, nem szívesen szállnak be ebbe a felújításba.

Köszönöm

Anti

Kedves Anti!

Köszönöm a megtisztelő bizalmat, megpróbálom összegezni, a tapasztalataimat, hasonló ügyek alapján.

Megkülönböztet a jog fényűző, hasznos és szükséges beruházást. Fényűző beruházáshoz a tulajdonostársak egyhangú döntése szükséges közös tulajdon eseten. Itt társasházról van szó tehát megszavazhatja a közgyűlés azonban a kisebbségi jogaik érvényesítése érdekében a tulajdonostársak bíróság előtt megtámadhatják a határozatot. Itt egyértelműen nem fényűző beruházásról van szó. Mondjuk, az lenne, ha márványra cserélnék a terasz meglevő járólapját.

A kérdés tehát, hogy hasznos vagy szükséges a beruházás? Nagy valószínűséggel az utóbbi. A hasznos beruházás a dolog rendeltetésszerű használatát növeli és egyben az értéket. Többnyire ennek minősül többemeletes ház korszerűsítése pl.: lifttel. Ez esetben többségi döntés kell, amit társasház eseten a leszavazott tulajdonostársak hasonlóan támadhatnak azonban valószínűleg kevésbé sikeresen. Hajlok arra hogy a kérdés  szükséges beruházásnak minősül ugyanis a dolog súlyos állag romlástól óvna meg. A szükséges beruházást elég, ha egyetlen tulajdonostárs kéri és azt kötelesek felvállalni a többiek. Ha életveszélyes helyzet elhárításáról van szó, azonnal belekezdhet az ésszerű költségek utólagos elszámolása mellett. A példa nyilván nem erről szól, de előfordulhat, hogy statikailag sérülhet az épület. Ha leszavazzák a javítást az támadható a bíróság előtt, ha pedig megszavazzak, akkor a nem érintetteknek a kiválást érdemes kezdeményezni és önálló társasházat alapítani. De abban nem vagyok biztos, hogy a bíróság nem kötelezné őket a kiválás előtti állapot miatti költségviselésre. Azt gondolom, jobb a békesség, hiszen az ön terasza vagy födém szerkezete is kerülhet ilyen állapotba, és akkor önnek szüksége lesz a társasház segítségére. Érdemes megkeresni a valamikori kivitelezőt és a felelősségét firtatni, a jövőre nézve pedig biztosítást kötni az ilyen természetű problémák orvoslására.

Üdvözlettel

Őszinte Ingatlanos

Legújabb budapesti beruházások (x)

A címlapkép forrása: www.pexels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr758867928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kulcsar2011 2016.07.06. 17:42:11

a megkeresni legyen egybeírva

tnt 2016.07.06. 18:48:03

a leírtak nem így működnek és biztosítást sem igazán kötnek ilyenre a biztosítók...

fda 2016.07.06. 20:03:38

A társasház a költségeket közösen kell, hogy viseljék, nem? Azért társasház.

Egyébként a beázást mindig csak az az egyetlen lakó akarná megjavíttatni, akinél konkrétan befolyik a víz.

A lépcsőház festés és az új lift megépítése is csak a 2. emeletig érdekli azt, aki azon a szinten lakik, és aki az utcában jobbról jár haza, aszerint felesleges a kert bal oldalán is lenyírni a füvet, hisz azt ő úgyse látja...

DFK 2016.07.06. 20:58:56

A közös tulajdon költsége is közös.

KDNP a selejtek gyűjtőhelye 2016.07.06. 21:34:20

Az ilyen lények a legjobb példák arra, hogy orbán miért tudja palira venni a hozzá hasonló agymosott birkákat.
Ha hülye vagy a társasházi törvényhez, akkor költözz ki egy erdőbe, oda való vagy.

ueszti 2016.07.06. 21:35:24

En azt nem ertem, hogy a tarsashaznak miert nincs beazasra biztositasa? Nalunk ez tok alap. Ha valaki beazik, es az bizonyithatoan nem a tarsashaz lakoinak hanyagsagabol adodott, akkor fizet a tarsashaz biztositoja.

Apa(fej) 2016.07.06. 21:42:58

tipikus korjelenség. emberek érdekegységbe tömörülnek, de abban a pillanatban, hogy olyan költség jelentkezik, ami közvetlenül nem éreke valakinek, rögtön azt keresi, hogy húzhatná ki a se..ét a kötelezettségből. bravó :(

Apa(fej) 2016.07.06. 21:46:42

egyébként a válasz korrekt, azzal a kiegészítéssel, hogy a munka kárenyhítésre is azonnal megkezdhető. illetve ha peres útra kerül, akkor a késlekedés miatt bekövetkezett kár (pl szétázott bútor) , a felújítás költségének kamata és a perköltség is a közösséget fogja terhelni.

Szzzz 2016.07.07. 01:22:19

A kedves poszítró egy utolsó aljadék szar szubhumán entitás, az ilyet nem társasházban kell tartani, hanem veremben vagy ólban....

Netuddki. 2016.07.07. 08:20:13

Több 10 milka / 12 = szívás

Szputya 2016.07.07. 08:55:39

Mekkora terasz az, aminek a szigetelés-javítása több tízmilliós? Zöldterasz netán? Csak azért kérdezem, mert épp most újítunk fel egy 800 m2-es tetőszigetelést, és "csak" 6 millió körül lesz... :)

Medgar 2016.07.07. 09:06:04

Most a terasz ázik, vagy az alatta lévő lakás?
süti beállítások módosítása