Őszinte Ingatlanos

TothGeza78 2018. január 10.

Ön venne árveréses ingatlant?

eladó/kiadó

Százból kilencvenkilenc ember minden esetben a lakás árát nézi, amikor otthont vagy befektetést keresgél magának. Bevallom, engem is mindig az ár érdekel először, ha egy eladó ingatlanba botlok. Nem árt ugyanakkor a körülményeket is figyelembe venni, amikor egy ilyen fontos döntést hozunk, mint a lakásvásárlás.

Van az egész történetnek egy erkölcsi vonatkozása is, hiszen nem könnyű emberileg elfogadni azt, hogy amikor egy árverésre küldött lakást vásárolunk, akkor valakit „kitúrunk” az otthonából.

47848789_xl_1.jpg

Egy végrehajtó barátomtól tudom, hogy manapság a lakásárverések sem a legeslegjobb üzletről szólnak. Egy-egy olyan ingatlanra, amely a fővárosban, vagy felkapott nagyvárosban kerül kalapács alá tucatnyi vevő áll sorban, így egyáltalán nem ritkaság, hogy a meghirdetett becsérték fölé is megy az ár.

Még akkor is, ha a szabályok szerint már a becsérték felén is lehet érvényes árajánlatot adni. Bezzeg 2013 előtt előfordult, hogy egy fővárosi lakás is gazdára talált az akkori becsérték felén, kétharmadán. Így persze megérte a macera. Kérdés, ma is megéri-e?

Vessünk egy pillantást a jelenlegi árveréses kínálatra. Újpesten a Mády Lajos utca 2 alatt 40 nm-es, 1 szobás lakást kínálnak, amely az Újpest Központ metrótól mindössze 4 perc sétára található, a Polgármesteri Hivatal mögött. A központi elhelyezkedés ellenére a ház nem a legjobb állapotú és sajnos a lakás is földszinti. A 12,4 milliós becsértéke azonban nem elrugaszkodott. A kérdés azonban az, hogy 2-3 vagy épp 20-30 érdeklődő lesz majd rá? Ha a becsérték környékén miénk lehet ez a lakás, akkor megérheti a végrehajtott ingatlanoknál jellemző macerát a dolog.

ujpest_mady_lajos.png

Budapesten az igen felkapott, XII. kerületben tágas, 69 nm-es panel lakást foghatunk meg akár 20 millió alatt is. A becsérték 18,33 millió forint. Itt nyilvánvalóan nagy lesz az érdeklődés, mert egy ekkora felújított lakás 40 millió körül lehet és a képek alapján nagyobb felújításra nincsen szükség ebben a panel lakásban.

harom_szobas_xii_kerulet.png

Még mindig Budapesten maradva, a Mozdonyvezető utcában, Újpalotán, egészen jó környéken, 47 nm-es lakást árvereznek 12,55 millió forintért. Ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az általában nem is igaz. Ez esetben is hasonlóról van szó, mert a ház állapota ugyan nem rossz és a lakás sem kicsi, ugyanakkor a ház sajnos az M3 autópálya kivezető szakaszától néhány méternyire található, azaz az ablakunkhoz közel kétszer három sávos pályaszakasz zsong éjjel-nappal.

mozdonyvezeto_utca.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr9913543393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tompus 2018.01.10. 15:30:08

Egy panellakás 40M??????????

Ingatlanimázs 2018.01.10. 16:45:49

Igen, 40+ millió, mert annyit ad ki a II. és XII. kerületi átlagos panel nm ár. Azt hozzáteszem, hogy sok ingatlanos tévesen a "panel" kategóriába hirdeti az amúgy csúszózsalus technológiával épült társasházi lakásokat, mivel azok külső megjelenésben nagyon hasonlítanak a panel épületekhez.

hozé bubó 2018.01.10. 21:26:38

Egyrészt ezeknél borítékolható egy ordenáré nagy tartozás (a vízmű számla a lakásé, nem a tulajé! Pl) ,+falból kitépett kábelek, beton öntve a budiba stb...nem átlagos vevőknek való.
Másrészt vigyázni kell a csalókkal, én is hívtam ingatlan.comról gyanúsan olcsó hirdetést, állítólag bedőlt banki hiteles, de csak az udvart lehet megnézni, még a tulajdoni lapot sem, és persze nem a bankkal vagy a tulajjal szerződsz hanem az irodával, előleg bukta! Utána eltűnik a cég stb...

Tweed (törölt) 2018.01.11. 20:48:29

40 millió?
Szerintem legyen mindjárt 100 millió.
De ha jobban belegondolok, akkor 500 milliót is ér, sőt 5 milliárdot!
:D
Valahogy mostanában az ingatlanról a pengő jut eszembe:

Tájékoztatás a zsír áráról
Kedden a déli órákban elterjedt a híre annak, hogy a zsír kilója már 90 000 pengőbe kerül. Az a körülmény, hogy egy kiló zsír ára 100 000 pengő, élénken mutatja, hogy a fogyasztóközönség mennyire ki van szolgáltatva a feketepiacnak. Ki tud manapság 120 000 pengőt adni egy kiló zsírért? Mert nemcsak a zsír kerül 135 000 pengőbe, de a drágaság minden vonalon ijesztő. S ha meg is veszi valaki ezt a 165 000 pengős zsírt, pusztán zsírból táplálkozni nem tud. Lehetetlen állapot, hogy amikor egy kiló zsír 180 000 pengő, a fizetések nem emelkednek megfelelő arányban. 215 000 pengőt csak az tud ma zsírért adni, aki feketézik.

Mert a kisember számára ez a 238 000 pengő bizony nagy pénz, 296 000 pengőért sokat kell dolgozni, s míg valaki megkeresi azt a 367 000 pengőt, amibe egy kiló zsír kerül, ugyancsak elfárad. Valamikor 470 000 pengőért, vagyis egy kiló zsír áráért sarokházat lehetett vásárolni. Ma egy kiló zsír áráért, 540 000 pengőért már csak egy háromnegyed kiló zsírt lehet kapni.

Itt tenni kell valamit! A 768 000 pengős zsírt csak az tudja megfizetni, akinek van annyi pénze, hogy egy kiló zsírért 920 000 pengőt adjon. Mert bizony ma ennyibe kerül fél kiló zsír.”

Tabi László, Lúdas Matyi
süti beállítások módosítása