Őszinte Ingatlanos

Őszinte Ingatlanos 2016. július 26.

Veszel vagy bérelsz?

Kedves Őszinte Ingatlanos Olvasók!

Megint eltelt egy év, megint itt állunk a felvételi ponthatárok kihirdetése előtt, megint itt a kínzó kérdés (minden 2. levélíró, erről faggat), venni vagy bérelni?  Az elkövetkezendő 5 év, majd az esetleges első hazai munkavállalása során, egyáltalán nem mindegy, hogy a gyerek (vagy mi szülök), saját lakásba tesszük a pénzt, vagy bérlünk, mint ahogy az sem, hogy hol, melyik város egyetemén, vagy főiskoláján tanul az utód. Mi lehet a jó döntés? Mire lehet számítani, mondjuk 5 év távlatában? Ha most tudunk venni, érdemes akár hitellel is vásárolni? MIT CSINÁLJUNK?!  

Te mit tennél?

A fenti kérdések, nem csak a fővárosi ingatlanokra vonatkoznak, érdemes minden város ingatlanpiacát megnézni ahol felsőoktatásban résztvevő intézmény található, hogy hogyan alakulnak az ingatlanok bérleti díjai, árai.

A bérleti díjjak (több szakmai és nem szakmai fórum mérései szerint is), országosan 5-20 százalékkal nőttek a tavalyi év átlagához képest.  Természetesen a fővárosban volt a legmagasabb, ahol 30-40 százalékos volt a növekedés (jellemzően a külső kerületekben), a vidéki nagy városokban Miskolc és Sopron vitte a pálmát. Persze ahol eddig is magasabb árakon lehetett bérelni ingatlant, lassabb volt a növekedés üteme. A főváros jelenlegi árai a belvárosban 3-3500 Ft/nm/hó körül alakul a külső kerületekben pedig 2 500 Ft/nm/hó a jellemző.  Mivel még mindig népszerű a lakásszálloda „üzemeltetése”, és az új lakások sem kerültek hirtelen 1000-ével a piacra, nem látszanak a csökkenés jelei. Ez a vidéki nagyvárosaikat is elérte, így a bérleti díjjak itt is növekedésnek indultak, ezzel együtt egy egy kiemelkedően drága városon (pl.: Sopron), kívül jellemzően 1500-2000 Ft/nm között lehet „még” találni kiadólakásokat. Ennél a panellakások bérleti díjai kedvezőbben alakultak, hiszen magasabb a rezsi költség, de biztosan fogynak.  Tehát, amennyiben vidéki egyetemen tanul tovább a gyermek, és ott választunk bérleményt, simán 20-25 % spórolhatunk a bérleti díjon.

A legtöbben 1 vagy 2 szobás kisebb lakást keresnek. Na, ezek szinte eltűntek, jellemzőbb lett a nagy alapterületű, több szobás lakások aránya a piacon. Szintén jellemzővé vált, hogy gyakorlatilag nem lakást, hanem szobákat találunk, vagy bérlő társakat keresnek a hirdetésekben. Ki ki dönthet, hogy szívesen költözteti be a gyereket egy ilyen lakásba. A bérlet buktatóiról, költségeiről többször írtunk már (2 vagy 3 havi kaució, első havi bérleti díj, az esetleges felmondás miatti bizonytalanság), erről nem értekeznék külön. Erről itt és itt lehet olvasni.

Fentiekkel szemben áll adott helyszínen lakást, ingatlant vásárolni.

A lakásárak növekedéséről, itt lehet részletesebb tanulmányokat olvasni, de röviden összefoglalva, a hazai ingatlanpiacon, középtávon biztosan, de hosszú távon is nagy valószínűséggel növekedni fognak az árak. Csak néhány a felsorolt okok közül, növekvő bérek, alacsony alap kamat, ehhez mérten kiszámítható és alacsony hitel kamatok, jelenleg is növekvő bérleti díjak, épülő új és korszerű ingatlanok megjelenése (melyek növekvő áron megvásárolható telkeken épülnek).  

A vétel tehát még mindig jó választás, hiszen (igaz külső kerületben, példánkban 4. kerületi, 2 szobás, jó állapotú, metró közeli panelt választottunk), 14 M Ft-os ingatlant már 5,5 M Ft-os önerő mellett 10 éves futamidő alatt, 90 000 Ft/hó alatti törlesztő részlettel meg tudunk vásárolni, természetesen megfelelő bevételek mellett (számold ki itt)! Nos, ha ehhez hozzá vesszük, hogy 60 000 Ft/hó körül alakul egy szoba bérlése…, a 2. szobát kiadhatjuk mi is. Ha pedig az első évek után mégsem akarja a gyermek a választott iskolát (vagy nem sikerül a tovább tanulás), úgy az egész ingatlant ki tudjuk adni.

Álláspontom szerint a jelenlegi piacon, aki teheti, még mindig vegyen inkább, mint béreljen ingatlant!

Sok sikert minden felvételizőnek (a szülőknek nem különben)!

Lakások 10 millió Ft alatt (x)

Lakások 10 millió Ft alatt (x)

 A címlapkép forrása: www.pexels.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr858914700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nniicckk 2016.07.26. 12:35:27

Par eve meg azt mondtam, hogy berelni jobb, de mostanra az arak ugy elszabadultak, hogy a legrosszabb bankhitel is jobb valasztas a berlesnel.

Sir Galahad 2016.07.26. 13:40:21

A legjobb megoldás arra a pár évre a kolesz. Ha a gyerkőc hosszabb távra tervezi a jövőt abban a városban, ahol tanul, venni. Bérelni csak a legvégső esetben (nincs kollégiumi hely, és nem is akar a kölök ott megtelepedni). Bérelni néhány speciális esetet kivéve (pl. ha az ember munkája olyan, hogy időről időre költözni kell) szívás. Egyszerű igazság: ha 20 évig fizeted a lakáshitel törlesztését, a végén lesz egy lakásod. Ha nagyjából ugyanennyit bérleti díjra fizetsz ki havonta, húsz év múlva nincs semmid, de valakinek vettél ajándékba egy másik lakást.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2016.07.26. 14:32:06

Mondjuk, egy ingatlanos mit is mondana, mint hogy növekedni fognak az árak.

fidesz jobbik mszp dk együtt pm lmp fodor egykutya 2016.07.26. 14:33:48

"...növekvő bérek, alacsony alap kamat, ehhez mérten kiszámítható és alacsony hitel kamatok, jelenleg is növekvő bérleti díjak, épülő új és korszerű ingatlanok megjelenése"

Az ország rohad, te nem látod?! A befektetők fölvásárolták az ingatlanokat, most meg ülnek rajtuk. S piac befagyott. Az árak persze még mennek föl arra a kevés ingatlanra, amit még kínálnak.
süti beállítások módosítása